dilluns, de novembre 06, 2006

Salvem el Xúquer II

Hui és un dia trist per als habitants de la Ribera, per a tots els valencians i valencianes. El riu Xúquer ha deixat de circular.

Hui ha passat allò que estàvem anunciant des de fa temps. El riu Xúquer no porta aigua en un tram de varis quilòmetres entre Antella i Carcaixent.

S’ha assecat literalment. Hem pogut comprovar aquest fet recorrent el llit del riu pel que no passa ni una gota d’aigua.

Mentre, aquesta primavera i estiu passat, a la Manxa es consumien centenars d’hectòmetres cúbics de l’aqüífer de la Manxa Oriental per regar dacsa, alfals i altres plantes altament consumidores d'aigua, subvencionades per la Política Agrària Comuna i d’escassa rendibilitat social. També al País Valencià els múltiples pous il·legals esquilmen el riu i els aqüífers. L’aigua que després li falta al riu.

La Confederació va elaborar un pla de sequera que repartia l’aigua, deixant als intocables de la Manxa amb el 95% dels recursos utilitzats la temporada anterior i als regants tradicionals valencians i manxecs amb un 40-55% d’aquests recursos.

Del que ningú es va recordar va ser del riu. Ningú va parlar d’assegurar-li un cabal ambiental mínim que evitara les mortaldats de peixos, la llentilla d’aigua i resguardara aquest ecosistema. L’albufera segueix el mateix camí que el Xúquer.Diuen que la Confederació volia evitar a tota costa que el riu s’assecara a Albacete, entre Alarcón i el Molinar, com va passar al 94. Paradoxes de la vida, resulta que ara se’ls seca a València, al seu curs baix, a la Ribera Alta. Però ja sabien que passaria, no fa molt van ser advertits per Xúquer Viu de la situació dramàtica per la que travessa el riu.

A partir de Carcaixent ja torna a haver líquid, que no aigua. És el procedent dels vessaments urbans i industrials de Carcaixent, Alzira ... Una claveguera.

3/11/2006

3 comentaris:

Anònim ha dit...

gràcies

Anònim ha dit...

he posat malament l'adreça. perdona, cris

Alex Carcelén ha dit...

Doncs que pena, cris, però es veia vindre. Saps quina ha sigut la reacció de la nova federació de regants d'alacant? Que si el trasvasament xúquer-vinalopó no es fa des de cortes de pallàs, que siga des d'antella. I a fer la mà. Ací cadascú va a la seua i passa de la resta. I així ens va. 1beset