dimarts, d’abril 06, 2010

Tradicions que es desfan a la boca


Arnadí fet per ma mare


Els aparadors dels forns de la Costera i de mitja Ribera Alta en van plens d'arnadí estos dies. S'acaba la Setmana Santa i amb l'arribada de la Pasqua és l'hora de tastar els suculents plaers als quals la tradició dóna pas. L'arnadí és un dolç de base de carabassa i dels àrabs, diuen, que en vam aprendre la recepta. Xàtiva és l'epicentre d'aquest típic dolç, i fins i tot en té una marca patentada, però els pobles del voltant bé que han sabut també conservar la tradició.

I la tradició diu que fins Divendres Sant res de menjar arnadí. Ara són quasi tots els forns els que ofereixen als clients l'arnadí per als clients, però fins fa només unes dècades aquest plaer de la gastronomia tradicional es feia principalment a casa. I, segons conten els més vells, es preparava durant la setmana santa però no s'havia de menjar fins al divendres.

En la seua elaboració bàsica no hi falta el sucre, la carabassa, els ous o l'ametla, tot i que hi ha diferents variants que utilitzen també el moniato. Com molts llegats que ens deixaren els àrabs, l'arnadí continua viu a la nostra tradició i és per això que a Xàtiva, a la Costera i fins i tot a alguns pobles de la Ribera Alta estos dies no hi falta aquest dolç a les nostres postres, i si va acompanyat d'una misteleta, millor que millor.

N'hi ha qui diu que només s'ha de menjar per Pasqua aquesta exquisidesa, com n'hi ha qui diu que no s'ha d'afegir el moniato perquè l'original només porta carabassa, però a Llanera de Ranes s'hi cuina també en novembre i amb més de 10 varietats del mateix plat. I és que des de fa més de 25 anys, aquesta localitat de la Costera celebra a finals d'any el Concurs Nacional d'Arnadí, on cada any participen més de 50 cuiners i cuineres que opten al premi al millor arnadí de l'any.

Si és veritat que aquest concurs no es fa a Xàtiva, on sí que es fa el concurs d'arròs al forn, la capital de la Costera compta des de 1998 amb una marca registrada com a "Arnadí de Xàtiva". I és que un ex regidor del PP, Miguel Ángel Moracho va patentar en aquell any aquesta marca per tal de comercialitzar-lo en un local de la seua propietat.

Si bé Xàtiva conserva la marca, altres localitats se'n fan ressò d'aquesta tradició culinària, com és el cas d'una empresa de Canals que en 2004 va traure al mercat el primer gelat fet d'arnadí. Des de llavors, el dolç de carabassa es menja també a l'estiu.

Potser el calendari gastronòmic ha quedat alterat amb els anys però si la tradició mana que fins Divendres Sant no es pot menjar arnadí, per alguna cosa serà. I el diumenge... les mones.

ARTICLE PUBLICAT A ARA MULTIMÈDIA EN DIVENDRES SANT

dilluns, de gener 11, 2010

ARA Multimèdia

ARA no puc actualitzar....
ARA estic ocupada...
ARA espereu un poc que arriba...
ARA sóc tota ARA Multimèdia


am from dimare on Vimeo.